Hopp til innhold

Vicky Leandros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vicky Leandros
FødtΒασιλική Παπαθανασίου
23. aug. 1949[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Paleokastritsa[2]
BeskjeftigelseSanger, politiker Rediger på Wikidata
EktefelleIvan Zisiadis (19821986) (avslutningsårsak: skilsmisse)
Enno von Ruffin (19862005) (avslutningsårsak: skilsmisse)
FarLeo Leandros
MorΜpoumpou Papathanasiou
PartiPASOK
NasjonalitetHellas
UtmerkelserFortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden (2015)
Goldene Stimmgabel (2000)
Kommandør av den luxemburgske Fortjenstordenen (2011)

Vicky Leandros (fødenavn Vasiliki Papathanasiou, Βασιλική Παπαθανασίου; født 23. august 1949 i Palaiokastritsa på Korfu i Hellas) er en gresk sanger med en lang internasjonal karriere. Hun er datteren til sangeren, musikeren og komponisten Leandros Papathanasiou (kjent som Leo Leandros, og med komponistpseudonymet Mario Penas).

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Hun ble født i Palaiokastritsa, et feriested på øya Korfu i Det joniske hav. Faren hennes ønsket å utvide karrieren sin og reiste til Tyskland mens Vicky vokste opp hos bestemoren sin til hun var fem år gammel. I 1958 tok foreldrene henne med seg til Tyskland der hun ble boende etter at foreldrene ble skilt. Vicky vokste således opp i Hamburg og gikk på gymnaset i Wartenau.

Vicky Leandros hadde siden 1960-tallet en rekke fremgangsrike hits og album der hun synger på tysk. Hun deltok flere ganger i Eurovision Song Contest for Luxembourg. I 1967 kom hun på fjerdeplass med «L'amour est bleu» som i ettertid ble en verdenshit, og i 1972 vant hun med «Après toi». I 2000 kom albumet Jetzt.

Fra 1982 til 1986 var Vicky Leandros gift med den greske entreprenøren Ivan Zisiadis, og hun fikk også en sønn med ham. I 2005 ble Vicky skilt fra sin andre ektemann etter 19 års ekteskap, som også hadde resultert i to døtre.

Hun ble senere aktiv innen politikk på kommunalt nivå i Hellas.- Den 15. oktober 2006 ble hun valgt inn i bystyret i havnebyen Pireus. Hennes oppgaver her omfattet byens kulturelle og internasjonale utvikling. Hun ble også Pireus' varaordfører.

Det ble i juni 2008 bekjentgjort at Leandros hadde bestemt seg for å tre ut av gresk politikk med umiddelbar virkning. Hun hadde undervurdert arbeidsbyrden og den tid det tok å oppfylle politikkens krav, og kommet til at dette ikke lot seg forene med en fortsatt karriere som sangerinne.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.myastro.gr, besøkt 5. juli 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Vicky Leandros bio Arkivert 27. februar 2014 hos Wayback Machine., vickyleandrosonline.eu; accessed 24 February 2014.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Utmerkelser og prestasjoner
Forrige vinner:
 Monacos flagg Monaco
Séverine med «Un banc, un arbre, une rue» 
Vinner av Eurovision Song Contest
(1972 med «Après toi»)
Neste vinner:
 Luxembourgs flagg Luxembourg
Anne-Marie David med «Tu te reconnaîtras» 
Forgjenger  Luxembourgs deltaker i Eurovision Song Contest
1967
Etterfølger
Forgjenger  Luxembourgs deltaker i Eurovision Song Contest
1972
Etterfølger